FAQ

FAQ

Cine este psihologul din Centrul de Consiliere Psihologică și Ghidare în Carieră din cadrul USMF ”Nicolae Testemițanu”?

PSIHOLOGUL este o persoană care are instruire în domeniul psihologiei, diplomă care îi certifică cunoștințele profesionale și experiență de lucru practic.

Psihologul te poate ajuta să depășești dificultățile din viața ta ca să ajungi la o stare de bine cu tine, mai bună relaționare cu cei din jur și mai bună adaptare la solicitările vieții.

În procesul discuției (consilierii), psihologul te va ajuta să găsești soluția potrivită, folosind instrumente psihologice, în funcție de contextul problemelor cu care te confrunți.

Pot învăța, lucra, trăi fără a apela la serviciile Centrului de Consiliere Psihologică și Ghidare în Carieră?

Desigur. Nu ai nici o obligație să vii la CCPGC dacă nu îți dorești asta. Mai mult decât atât, cu siguranță nu vei avea nevoie de psiholog, dacă:

 • Ai suficiente resurse pentru a face față multiplelor situații stresante cu care te confrunți.
 • Iți gestionezi eficient emoțiile în cazuri dificile.
 • Dacă dispui de abilități de comunicare eficientă cu ceilalți și poți gestiona conflictele apărute.
 • Dacă ești suficient de motivat pentru ceea ce faci și ai destulă voință pentru a avea o carieră de succes.
 • Dacă te cunoști suficient și te accepți necondiționat.
Când am nevoie de psiholog?

Ai nevoie de ajutorul psihologului când:

 • ai dificultăți în relații de familie, interpersonale, profesionale (conflicte permanente, ruperea de relații);
 • ai trăiri negative puternice ca vinovăție, gelozie, furie, invidie; etc, care îți afectează calitativ viața.
 • Simți anxietate/neliniște sau ești dezorientat în continuu;
 • simți o frică copleșitoare de ceva;
 • ai probleme cu somnul sau pofta de mâncare care au devenit suficient de severe încât să îți afecteze viața;
 • ai întrebări legate de propria persoană, la care nu ai răspuns.
Cum pot beneficia de serviciile Centrului de Consiliere Psihologică și Ghidare în Carieră din cadrul USMF ”Nicolae Testemițanu”?

Atât programarea cât și procesul de lucru cu psihologul din cadrul Centrului este un serviciu oferit gratuit de către Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova pentru actorii mediului academic (studenți, studenți-doctoranzi, medici-rezidenți, absolvenți, cadre didactice și toate categoriile de salariați ai Universității).

Poți accesa serviciile Centrului, optând pentru una din căile care îți este mai comodă:

 1. adresează-te direct în biroul 406 (Blocul didactic central al USMF „Nicolae Testemițanu”, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165);
 2. completează și expediază un formular accesând linkul: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf5_IFubDN8bVY3Ile0lDNqflY5-7LKmMJppfd75Oj__b733w/viewform
 3. scrie un mesaj pe pagina de Facebook a Centrului: https://www.facebook.com/CentrulConsilierePsihologicaSiGhidareCarieraUSMF/
 4. accesează pagina Centrului, la rubrica Întreabă psihologul: http://ccpgc.usmf.md/intreaba-psihologul/.
 5. sună la numărul de telefon: 022 205 288.
Cine are nevoie de consiliere psihologică și cine are nevoie de psihoterapie?

Consilierea psihologică se adresează persoanelor aflate în dificultate ca:

 • adaptarea la un nou mediu;
 • probleme de relaționare cu ceilalți;
 • diferite stări negative (stres, instabilitate emoțională, tristețe, iritabilitate, sentimente de vinovăție, teamă etc.);
 • clarificarea opțiunilor pentru o anumită profesie etc.

Psihoterapia urmărește să-i ajute pe cei care:

 • doresc să găsească modalități mai productive de a gândi și acționa în cazuri de depresie, obsesii, atacuri de panică, fobii (de exemplu frica de zbor, frica de înălțime, teamă de spații închise etc.);
 • doresc să învețe a face față unor evenimente traumatice ca ruperea unei relații amoroase, divorț, accident, îmbolnăvire, violență domestică, pierderea unui membru al familiei; etc.
 • doresc să aibă mai multă încredere în propria persoană;

Consilierea e mai degrabă un proces de rezolvare de probleme actuale iar psihoterapia este mai mult un proces de ”vindecare” sufletească prin intermediul unor tehnici specializate.

Despre ce să vorbesc în cabinetul psihologului în cadrul ședințelor?

Despre orice îți dorești:

 • despre problemele pentru care ai solicitat ajutorul,
 • despre tine,
 • despre ce simți, gândești, cum te comporți, în ce crezi, etc.

În discuția cu psihologul, tu dai tema, iar psihologul te ajută să o dezvolți și să o înțelegi mai bine. Întregul proces se face numai în interesul și cu acordul tău, într-un cadru terapeutic ce presupune respect pentru aspectele intime cu deplină susținere din partea psihologului.

Cum pot fi sigur că discuția mea cu psihologul va fi păstrată în taină?

Vei primi la început o serie de informații cu privire la procesul de consiliere, sau psihoterapie și drepturile și obligațiile fiecărei părți.

Principiul de bază al activității psihologului este CONFIDENȚIALITATEA, astfel vei semna un ACORD INFORMAT asupra intervențiilor psihologice, iar psihologul va semna DECLARAȚIA DE CONFIDENȚIALITATE prin care se angajează să păstreze confidențialitatea asupra tuturor datelor și informațiilor care i-au fost încredințate și să respecte normele legale cu privire la datele personale ale beneficiarului și intervențiile psihologice.

Cât timp trebuie să merg la psiholog?

Timpul necesar îl decizi împreună cu psihologul în urma evaluării și analizei făcute pe marginea problemei pentru care soliciți ajutorul. Acest timp variază de la caz la caz în funcție de specificul problemei, al persoanei, al motivației pentru schimbare.

De ce nu dă psihologul sfaturi?

Pentru că are scopul de a te ajuta pe tine să te descoperi. Nu este un vrăjitor, nu are soluția magică, nici rețeta salvatoare, nu îți oferă promisiuni, nici garanții pentru succesul în viață, dar, îți poate fi alături ca să încercați diferite căi până când o aflați împreună pe cea mai bună pentru tine.

Nu dă sfaturi, însă are întrebările potrivite pentru a-ți găsi singur răspunsurile de care ai nevoie.

Care este diferența dintre psiholog și psihiatru?

Psihologul și psihiatrul sunt doi specialiști cu formări diferite: psihologul este absolventul facultății de psihologie, psihiatrul este absolventul facultății de medicină, - deci competențele lor sunt diferite.

Psihologul este specialistul care tratează fără medicamente omul aflat în dificultate, omul care nu știe cum să gestioneze trăirile pe care le are, nu reușește să se adapteze unor situații de viață și experimentează un stres care îi afectează viața de zi cu zi.

Psihiatrul evaluează (pune diagnosticul) și tratează suferința psihică administrând tratamentul medicamentos necesar.

Psihologul și psihiatrul pot lucra, la necesitate, în echipă și pot să recomande ajutorul de specialitate în funcție de specificul problemei urmărind interesul superior al clientului/pacientului.